هوش مصنوعی و مشاغل: شغل هایی که ممکن است تغییر کنند یا از بین بروند

جدول محتوا
- هوش مصنوعی چه نوع شغل هایی را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد؟
- تاثیر هوش مصنوعی بر شغل های خلاق و غیر تکراری چیست؟
- انفجار نوآوری با کمک هوش مصنوعی
- ماشین ها خلاقیت را در انحصار خود میگیرند
- خلاقیت دست ساز انسان ارزشمند میشود
- چگونه برای ورود هوش مصنوعی مولد آماده شویم؟
- افزایش سرعت یادگیری سازمانی با هوش مصنوعی
- نقش هوش مصنوعی در تقویت همکاری سازمانی
- جمع بندی
هوش مصنوعی چه نوع شغل هایی را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد؟
با پیشرفت سریع هوش مصنوعی برخی از شغل ها بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار میگیرند. این فناوری به ویژه در مشاغل تکراری و پیش بینی پذیر، توانایی بالایی، در اتوماسیون و بهبود کارایی دارد. بنابراین بررسی نوع شغل هایی که بیشتر در معرض تغییرات یا حذف به دلیل هوش مصنوعی هستند به درک بهتر از آینده بازار کار کمک میکند.
1- بخش مالی
در حال حاضر بانکها به طور فزایندهای از هوش مصنوعی استفاده میکنند. 56 درصد از بانکها این فناوری را برای بهبود مدیریت و 52 درصد برای افزایش درآمد به کار میبرند. هوش مصنوعی میتواند تراکنشها را بررسی کرده و مشاوره دقیقی درباره پسانداز و هزینهها ارائه دهد. همچنین برخی بانکها از چتباتهای هوش مصنوعی برای بهبود پایگاه دادههای مالی و کمک به مشاوران استفاده میکنند. پیشبینی میشود که هوش مصنوعی در بخش مالی سه تغییر بزرگ ایجاد کند: کاهش مشاغل، ایجاد مشاغل جدید، و افزایش کارایی. همچنین انتظار میرود تا سال 2027، 23 درصد از مشاغل مالی در چین با هوش مصنوعی جایگزین شوند.
2- رسانه و بازاریابی
در بخش رسانه و بازاریابی، هوش مصنوعی نقش مهمی پیدا کرده است. پیشبینی میشود که در 15 سال آینده90 درصد اخبار توسط ماشینها نوشته شود. نرمافزارهای هوش مصنوعی مانند Quill گزارشهای مالی را بهطور خودکار تهیه میکنند. یکی از ناشران بزرگ آلمانی نیز به طور کامل به دیجیتال تبدیل شده و به جای شغلهای سنتی از فناوری مدرن و اتوماسیون استفاده میکند. بسیاری از خبرنگاران از چتباتهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT برای نوشتن اخبار استفاده میکنند هرچند که گاهی به دلیل دقت پایین مورد انتقاد قرار میگیرند. در دنیای بازاریابی 84 درصد از بازاریابان در سال 2020 از هوش مصنوعی استفاده کردهاند که نسبت به سال 2019 افزایش قابل توجهی داشته است. تیمهای بازاریابی با عملکرد بالا به طور متوسط هفت کاربرد مختلف از هوش مصنوعی را در سال 2020 داشتند و بسیاری از آنها قصد دارند استفاده از این فناوری را در سالهای آینده افزایش دهند.
3- خدمات حقوقی
در حوزه خدمات حقوقی، هوش مصنوعی در حال تغییر روشهای سنتی است. برای مثال، ChatGPT برای نوشتن مقالات حقوقی و ایجاد قراردادها استفاده شده است. به گفته یکی از کارشناسان این فناوری میتواند به کاهش هزینههای حقوقی و ارائه خدمات به کسانی که توانایی پرداخت ندارند، کمک کند. بر اساس گزارشها، بسیاری از افراد کمدرآمد برای مشکلات حقوقی خود کمکی دریافت نمیکنند. رخی از استارتاپها مانند Lawgeex از هوش مصنوعی برای بررسی قراردادها سریعتر و دقیقتر از انسان استفاده میکنند.
4- تولیدی و کارخانه ها
صنعت تولیدی و کارخانهها مدتی است که تحت تاثیر اتوماسیون قرار دارند. جنرال موتورز اولین شرکتی بود که در سال 1961 رباتها را در خطوط تولید خود به کار گرفت. حالا با پیشرفت هوش مصنوعی، این روند سرعت بیشتری پیدا کرده است. به عنوان مثال، ایلان ماسک رباتهای تسلا را معرفی کرده است که برای انجام مشاغل خطرناک و تکراری طراحی شدهاند و قصد دارد آنها را در کارخانههای تسلا و دیگر نقاط جهان به کار گیرد. انتظار میرود که تا سال 2025 هوش مصنوعی جایگزین دو میلیون کارگر تولیدی شود. یک کارخانه چینی با جایگزینی 90 درصد نیروی کار خود با رباتها بهرهوری را 250 درصد افزایش و نقصها را 80 درصد کاهش داده است.
5- کشاورزی
این صنعت که یکی از قدیمیترین حرفههای جهان است، از چهار انقلاب صنعتی گذشته و اکنون با ظهور هوش مصنوعی در حال تغییر است. مزارع بزرگتر به طور فعال از اتوماسیون برای تسهیل کارهای سخت استفاده میکنند، در حالی که بسیاری از مزارع کوچک هنوز قادر به سرمایهگذاری در ماشینآلات جدید نیستند. در ایالات متحده، 98 درصد مزارع خانوادگی هستند و بسیاری از این مزارع کوچک، نیمی از زمینهای کشاورزی کشور را اداره میکنند.
6- بهداشتی
تحقیقی که در مجله بین المللی خدمات بهداشت منتشر شده نشان میدهد که روانپزشکان به طور متوسط 20 درصد از وقت خود را صرف کارهای کاغذ بازی میکنند. پس از آن متخصصان داخلی و پزشکان عمومی با 17 درصد در رده ی بعدی قرار دارند. برخی از این کارهای پزشکی هنوز به هوش مصنوعی نیاز دارند. اما این نکته وجود دارد که بیشتر افراد می خواهند در مورد سلامتی شان از یک انسان مشاوره بگیرند زیرا نیاز به احساس همدلی دارند که هوش مصنوعی نمی تواند این کاررا انجام دهد. اما مشاغلی مثل رونویسی پزشکی، مدیریت سوابق پزشکی و منشی پزشکی، مدیریت سوابق پزشکی و منشی های پزشکی احتمالا خودکار خواهند شد اما پزشکان واقعی همچنان نیاز به حضور انسانی دارند.
تاثیر هوش مصنوعی بر شغل های خلاق و غیر تکراری چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی خلاقیت به عنوان یکی از ویژگی های خاص انسان شناخته میشود که کمتر تحت تاثیر تحولات تکنولوژیکی قرار میگیرد و برای آینده بسیار مهم است. اما امروزه نرم افزارهای هوش مصنوعی مثل ChatGPT این جایگاه ویژه را به چالش کشیده اند و در حال تغییر شکل کارهای خلاقانه، چه مستقل و چه حقوق بگیر هستند. این مدل های هوش مصنوعی از داده های بزرگ و بازخورد کاربران یاد میگیرند و میتوانند متن، تصاویر، صدا و حتی ترکیبی از این هارا تولید کنند. بنابراین مشاغلی که بر تولید محتوا متمرکزند مانند نویسندگی، طراحی تصویر، برنامه نویسی و سایر حرفه هایی که نیازمند دانش و اطلاعات عمیق هستند بیش از پیش تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار میگیرند.
انفجار نوآوری با کمک هوش مصنوعی
امروزه بیشتر کسبوکارها به این نتیجه رسیدهاند که پذیرش هوش مصنوعی میتواند بهبود عملکرد و کارایی نیروی انسانی را به همراه داشته باشد. بهعنوان مثال در بخش مراقبتهای بهداشتی، هوش مصنوعی به پزشکان در انجام جراحیهای حساس و غربالگری سرطان کمک میکند. همچنین در بخش خدمات مشتری و مدیریت انبارها نیز به کار گرفته میشود تا سرعت و دقت کارها افزایش یابد و هزینهها کاهش پیدا کند. اما با ظهور هوش مصنوعی مولد اکنون شاهد گسترش استفاده از این فناوری در حوزههای خلاقانهتر نیز هستیم. دو سال پیش Github ابزاری به نام copilot معرفی کرد که به برنامه نویسان در نوشتن کد کمک می کند. اخیرا نیز طراحان فیلمسازان و مدیران تبلیغاتی شروع به استفاده از ابزارهای تصویری مانند DALL-E 2 کرده اند. این ابزارها به حدی ساده و کاربر پسند هستند که حتی کودکان با حداقل مهارت زبانی می توانند به راحتی از آنها استفاده کنند.
بنابراین هوش مصنوعی به جای تهدیدی برای مشاغل خلاقانه به عنوان یک پشتیبان عمل میکند. این فناوری به سازندگان اجازه میدهد تا کارهای خود را با سرعت کارایی بیشتر انجام دهند. به کمک این ابزارها زمان و تلاش برای ارائه ایده ها و محتواهای جدید به طور قابل توجهی کاهش میابد. هرچند همچنان نیاز به ویرایش و تصحیح محتوا توسط انسان وجود دارد اما در نهایت پروژه های خلاقانه میتوانند با سرعت بیشتری به نتیجه برسند.
ماشین ها خلاقیت را در انحصار خود میگیرند
ممکن است با رقابت ناعادلانه ی الگوریتم ها و عدم تنظیم کافی، خلاقیت اصیل انسانی به حاشیه رانده شود. در این حالت، نویسندگان، تولیدکنندگان و خالقان انسانی در میان حجم وسیعی از محتوای تولید شده توسط ماشینها غرق میشوند و برخی از خالقان با استعداد حتی ممکن است از بازار کنار گذاشته شوند. اگر این وضعیت رخ دهد پرسش مهم این است که چگونه ایده های جدید و اصیل تولید خواهیم کرد؟
شکایات اخیر علیه پلتفرم های هوش مصنوعی در حال افزایش است هوش مصنوعی هایی که ادعا میکنند قوانین کپی رایت به طور گسترده نقض شده است. این مشکل زمانی پیچیده تر میشود که قوانین مالکیت معنوی نتوانند با سرعت پیشرفت های تکنولوژیکی همگام شوند. احتمال دارد که دولت ها سال ها درگیر بحث بر سر چگونگی ایجاد تعادل بین تشویق نوآوری های فنی و حفظ انگیزه ها برای خلق آثار اصیل انسانی باشند، مسیری که میتواند به زیان بزرگی برای خلاقیت انسانی منجر شود.
اگر هوش مصنوعی با هزینه ی کم محتوای انسانی را بی ارزش کند این خطر وجود دارد که نوآوری انسانی در طول زمان کاهش یابد چرا که افراد کمتر به خلق هر و محتوای جدید خواهند پرداخت. در حال حاضر خالقان برای جلب توجه مخاطبان رقابت سختی دارند و این رقات تنها در صورتی شدیدتر میشود که محتوای بی پایان و با کیفیت پایین به راحتی و به تعداد زیاد در دسترس باشد.
اگر این روند به طور گسترده پذیرفته شود ممکن است تجربه های مشترکی مانند تماشای یک فیلم، خواندن یک کتاب یا پیگیری اخبار را از دست بدهیم. در چنین شرایطی ایجاد محتوای تفرقه افکن سیاسی یا اطلاعات نادرست نیز آسان خواهد شد زیرا کیفیت محتوای کلی کاهش میابد و سهم محتوای انسانی اصیل کمتر میشود.
مطلب پیشنهادی:
خلاقیت دست ساز انسان ارزشمند میشود
ممکن است با افزایش حساسیت مردم به محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی موجودی از تمایل به سمت محتوای اصیل انسانی شکل بگیرد. یکی از نتایج احتمالی غرق شدن در دریای محتوای مصنوعی این است که مردم دوباره به ارزش های خلاقیت انسانی پی ببرند و حاضر شوند برای آن هزینه بیشتری پرداخت کنند.
در حالی که مدل های هوش مصنوعی قابلیت های چشمگیری دارند اما هنوز مشکلاتی در دقت و صحت محتوای تولیدیشان وجود دارد. این مدل ها گاهی اوقات موتونی تولید میکنند که در ظاهر منطقی به نظر میرسد اما پر از اشتباهات واقعی و استدلال های نادرست هستند. به همین دلیل ممکن است انسان ها به دنبال محتوایی باشند که دقت بیشتری دارد و بیشتر به منابع انسانی قابل اعتماد تکیه کنند تا به اطلاعاتی که توسط ماشین ها تولید شده است. خلاقیت انسانی که شامل درک و آگاهی از زمینه های اجتماعی و فرهنگی است به یک اهرم مهم تبدیل میشود. فرهنگ انسانی بسیار سریعتر از الگوریتم های هوش مصنوعی تغییر میکند بنابراین انسان ها میتوانند پویایی و انعطاف پذیری را حفظ کنند که ماشین ها میتوانند با آن رقابت کنند. احتمالا انسان ها همچنان توانایی جهش های بزرگ در خلاقیت را حفظ خواهند کرد حتی اگر الگوریتم ها به مرور زمان بهبود یابند.
چگونه برای ورود هوش مصنوعی مولد آماده شویم؟
خلاقیت همیشه ستون اصلی نوآوری و رقابت در هر شرکتی بوده است. برای اینکه بتوانیم خود را برای آینده ای آماده کنیم که در آن خلاقیت انسان با ماشین همکاری می کند لازم است تهدید ها و چالش های مرتبط را به خوبی بشناسیم در ادامه سه توصیه ارائه میدهیم:
- آمادگی برای تغییرات بزرگ: هوش مصنوعی مانند چاپخانه که در گذشته اختراع شد می تواند دنیای ما را به طرز چشمگیری تغییر دهد. این فناوری می تواند باعث شود چیزهای جدید سریع تر ابداع شوند و جامعه سیاست ها تغییر کنند و اقتصاد به شکل متفاوتی عمل کند. ما تازه در شروع این تغییرات هستیم بنابراین باید برای آینده ای که ممکن است پر از نوسان و تغییر باشد آماده باشیم.
- سازماندهی دانش خود را جدی بگیرید: اگر اطلاعات و دانشتان را بهطور مرتب دستهبندی و دیجیتالی کنید، در آینده ارزش زیادی خواهد داشت. هوش مصنوعی میتواند این اطلاعات را بین تیمها به اشتراک بگذارد و به این ترتیب یادگیری و نوآوری سریعتر پیش میرود.
- مهارتهای ارتباطی با هوش مصنوعی را تقویت کنید: هوش مصنوعی میتواند توانایی فکر کردن و خلاقیت ما را تقویت کند. بنابراین لازم است که کارکنان یاد بگیرند چگونه بهخوبی از این فناوری استفاده کنند. از همین امروز شروع کنید و با ابزارهای هوش مصنوعی کار کنید تا مهارتهای لازم برای آینده را به دست آورید. این مهارتها در سالهای پیش رو بسیار حیاتی خواهند بود.
افزایش سرعت یادگیری سازمانی با هوش مصنوعی
این فناوری با تجزیه دقیق داده های سازمانی، شکاف های دانشی که ممکن است عملکرد آینده سازمان را تهدید کنند شناسایی میکند. همچنین با پیش بینی روندهای آینده صنعت، به شکل دهی و هدایت فرایند های یادگیری کمک میکند. هوش مصنوعی با بهینه سازی پویا و مداوم می تواند منحنی یادگیری سازمان را سریع کند. این فناوری آموزش های شخصی سازی شده ای را ارائه میدهد که با نیاز های خاص هر کارمند تطبیق دارد و منجر به بهبود عملکرد فردی و نتایج ملموس تجاری می شود که به رشد و پیشرفت سازمان کمک میکند. یادگیری با هوش مصنوعی فراتر از ردیابی عملکرد است با ادغام داده های عملکرد کارکنان این سیستم ها می تواند آموزش هارا به صورت لحظه ای تنظیم کنند و اثر بخشی آن ها را در عملکرد روزانه بسنجد. این توانایی سازمان ها را به سمت تغییرات مثبت و پایدار هدایت میکند.
نقش هوش مصنوعی در تقویت همکاری سازمانی
هوش مصنوعی با شناسایی الگو ها در داده های سازمانی به بهبود ارزش آنها کمک میکند. وقتی این فناوری برای داده هایی که کارکنان تولید میکنند به کار گرفته شود میتواند الگوهایی را شناسایی کند که باعث تقویت همکاری های بین سازمانی می شود. با تجزیه و تحلیل پیام ها، یادداشت ها، تقوریم ها و نتایج کار، هوش مصنوعی می تواند فرصت هایی را نشان دهد که چگونه همپوشانی میان فعالیت های کارکنان میتواند کارایی و نوآوری را افزایش دهد. اکوسیستم Microsoft 365 Copilot نمونه ای از این کاربردها را به نمایش میگذارد. تصور کنید که یک دستیار هوشمند در تمامی جلسات حضور داشته باشد و اطلاعاتی جمع آوری کند که به شما در پیشبرد پروژه ها کمک کند در حالی که شما میتوانید بر وظایف جاری تمرکز کنید. در این عصر که کسب و کارها به سرعت در حال تغییر و با عدم قطعیت های زیادی روبه رو هستند آنها نیازمند استراتژی هایی هستند که به کمک آن بتوانند جلوتر از رقبا حرکت کنند. سازمان هایی که از هوش مصنوعی برای تحول سازمانی بهره می برند میتوانند با اطمینان در آینده پیشرفت کنند. این فناوری به کارکنان قدرت می بخشد، عملکرد را همسو میکند و مهارت ها را به گونه ای توسعه می دهد که به ایجاد محیط های کاری هوشمندتر کمک کند.
جمع بندی
هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری تحول آفرین تاثیر عمیقی بر مشاغل مختلف دارد. این فناوری با اتوماسیون مشاغل تکراری و تجزیه و تحلیل داده های سازمانی، فرصت ها و چالش های جدیدی ایجاد میکند. در حالی که برخی مشاغل تحت تاثیر منفی هوش مصنوعی قرار میگیرند و ممکن است کاهش یابند. اما همزمان مشاغل جدیدی نیز به وجود می آیند. مهمترین نکته این است که استفاده از هوش مصنوعی نه تنها کارایی و بهره وری را افزایش میدهد بلکه به سازمان ها کمک میکند تا با سرعت بیشتری به پیشرفت و نوآوری دست یابند و برای تغییرات آماده باشند.
مطلب پیشنهادی:
شبکه سازی در فضای مجازی