سودآوری و کاهش خطای انسانی با انتخاب درست نرم افزار رستوران
یک نرم افزار رستوران خوب میتونه ضایعات مواد اولیه رو کاهش بده، از کمبود اونا در زمان اوج پیک فروش جلوگیری کنه، سرعت سفارش و فرآیند پرداخت رو افزایش بده، خطاهایی که مربوط به کارکنانه رو کاهش بده و رضایت و درصد بازگشت دوباره مشتریان رو افزایش بده.
خیلی مهمه که چه نرم افزاری رو انتخاب کنیم. یک انتخاب اشتباه میتونه بازدهیمونو به شدت کاهش بده.
برای اینکه بدون اتلاف وقت متوجه این بشید که چه نرم افزاری چه مشکلاتی رو حل میکنه و چه مشکلاتی داره جدولشو ابتدای این مقاله قرار میدم که بعد از بررسی اون در صورت علاقه و افزایش آگاهی بیشتر، به خوندن ادامه بدید:
| ماپرا | پارمیس | سپیدز | هلو | لبینو | |
| وب | وب | وب | ویندوز | ویندوز / اندروید / وب | استفاده در پلتفرم |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ردیابی موجودی و هشدار نقطه سفارش |
| ✅ | ✅ | ✅ | متوسط | ✅ | مدیریت سریع سفارش در پیک کاری |
| ✅ | ✅ | ✅ | ❌ | ✅ | سادگی محیط کاربری (UI/UX) و بروز |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | یکپارچگی سختافزاری با کارتخوان |
| ❌ | ✅ | ❌ | ❌ | ✅ | قابلیت استفاده از تمامی بخش ها بصورت همزمان آنلاین و آفلاین |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | مدیریت چندین شعبه |
| ✅(صرفا در گروه بندی مشتریان) | ❌ | ❌ | ❌ | ✅ | استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود عملکرد ها |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | تعیین سطح دسترسی کارکنان |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | حسابداری ساده شده و آسان |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | اتصال به سامانه مودیان |
| متوسط | ✅ | متوسط | متوسط | ✅ | آمادگی برای رشد (مقیاسپذیری) |
| ✅ | ❌ | ❌ | صدور همزمان فیش برای آشپزخانه | ✅ | سیستم نمایش آشپزخانه (KDS) |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | اهدای امتیاز وفاداری به مشتریان |
| ✅ | ❌ | ❌ | متوسط | ✅ | مدیریت میز ها و صندلی ها |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ساخت محصول نهایی با مواد اولیه |
| ❌ | ✅ | ❌ | ✅ | ✅ | محاسبه حقوق و هزینه های مربوط به کارکنان |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ثبت هزینه های ثابت و اضافی |
| ❌ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ثبت زمان ورود و خروج کارکنان |
| ❌ | ✅(بدون هوش مصنوعی) | ❌ | ✅(بدون هوش مصنوعی) | ✅ | پیشنهاد هوشمند به مشتری با توجه به تاریخچه خرید آن |
| ✅ | ❌ | ✅ | ❌ | ✅ | سفارشیسازی منوی مخصوص نمایش به مشتری |
| ❌ | ❌ | ❌ | ✅ | ✅ | سفارشیسازی فیش چاپی |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ❌ | اتصال به کالر آیدی |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | عملکرد آسان و راحت در سیستمهای لمسی |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | سرعت بالای نرم افزار |
| ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ❌ | اتصال به کیوسک سفارش گیر |
سعی کردم این جدول رو با توجه به نیاز های مهم رستوران ها با وجود تورم موجود پوشش بدم و در ادامه اگر بخشی جا مونده رو اضافه میکنم. فقط 5 موردی که بخش های کلیدی رو داشتن داخل این لیست قرار دادم تا انتخاب کردنتون آسون تر و راحت تر بشه
کنترل دقیق هزینهها و مدیریت موجودی یک نیاز جدی
از اونجا که بیشتر مواد اولیه ی رستوران ها جز مواد فاسد شدنی هستن باید موجودی ها با دقت بیشتری مدیریت بشن. مدیریت درست موجودی باعث میشه که ضایعات ناشی از فاسد شدن به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کنه و این باعث میشه حاشیه سود رستورانتون افزایش پیدا کنه.
همچنین یک نرم افزار خوب باید توانایی ثبت و رصد هزینه های مختلف از جمله اجاره بها، قبوض، حقوق، مالیات و مزایای کارکنان و … رو داشته باشه.
یک نرم افزار رستوران خوب باید حداقل در بخش کنترل هزینه ها و مدیریت موجودی ویژگی های زیر رو داشته باشه:
- ثبت موجودی مواد اولیه یا اقلام در انبار و شعبه های مختلف
- ثبت خرابی ها (به دلیل انتقال، فاسد شدن یا حتی دزدیده شدن)
- بررسی موجودی خوراکی های تولید شده بر اساس میزان مواد اولیه به کار رفته در آنها
- ثبت هزینه های ثابت ماهانه یا سالانه (اجاره بها، قبوض، وام ها و…)
- ثبت هزینه های متفرقه(خرید لامپ، خرید دستمال کاغذی و…)
- هشدار برای کمبود موجودی کالا
- محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان با فیلتر های متنوع
با توجه به جدول بالا نرم افزار های هلو، سپیدز، پارمیس و لبینو تا حد خوبی این بخش ها را پوشش دادن. اپلیکیشن ماپرا فقط بخش مربوط به محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان با فیلتر های متنوع را ندارد
سرعت سرویسدهی و کارایی برای افزایش فروش در ساعات پیک
هر ثانیه تاخیر در زمان های شلوغ کسب و کار ممکنه باعث کاهش فروش و حتی کاهش رضایت مشتری بشه. هرچی این تاخیر ها کاهش پیدا کنن و درست مدیریت بشن میزان سود دهی و تعداد مشتریان وفادار رستورانتون افزایش پیدا میکنه.
رستورانی که موفق بشه هماهنگی بیشتری بین گارسون، صندوق، پیک موتوری و آشپزخونش ایجاد کنه و سرعت پرداخت و فرآیند پخت خوراکی رو بهبود ببخشه باعث میشه که رشد خیلی خوبی نسبت به رستوران های دیگه داشته باشه.
این نکته ی خیلی مهم رو هم نباید فراموش کرد که در رستورانها ممکنه وظایف کارکنان در زمان های مختلف تغییر کنه و این خیلی مهمه که هزینه یادگیری استفاده از نرم افزار کم و سرعت یادگرفتنش سریع باشه.
نرم افزار رستورانی مناسب باید مشخصه های زیر رو داشته باشه:
- سیستم نمایش آشپزخانه (KDS) که لیست سفارشات رو با توضیحات مورد نیاز به آشپز ها نشون بده
- رابط کاربری نرم افزار و تجربه کاربری باید به گونه ایی باشه که استفاده رو بشدت راحت کنه
- تعریف پیک موتوری برای سفارشات بیرون بر
- مدیریت بصری میز و صندلی ها برای بهبود چینش و تعداد صندلی ها
- قابلیت استفاده از چندین صندوق فروش و ثبت سفارش در ساعات اوج کاری
- اتصال یکپارچه به کارتخوان ها
- ثبت چند فاکتور به صورت همزمان
- ثبت چند فاکتور برای یک میز
- سفارش گیر سیار(ثبت سفارش توسط تلفن همراه گارسون)
- سرعت صدور فاکتور
- کاهش ازدحام پرسنل در کنار صندوق
- پیشنهاد هوشمند به مشتری با توجه به علایق آن برای افزایش سرعت ثبت سفارش
- استفاده آسان از بخش های مختلف نرم افزار بدون نیاز به آموزش های زمانبر
- استفاده بصورت آفلاین در زمان نبود یا ضعیف بودن اینترنت
نرم افزار هایی که من امتیاز قبولی رو توی این مورد بهشون میدم فقط نرم افزار های سپیدز، ماپرا و لبینو، چون بقیه نرم افزار ها در بخش سفارش گیری رستوران، طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری و مدیریت آشپزخانه مشکل جدی دارن.
مدیریت مالی یکپارچه و کاهش خطای انسانی پیش نیاز های پیشرفت
حسابداری قلب تپنده ی هر کسب و کاره، با تحلیل درست میشه متوجه شد که چه بخش هایی از کسب و کارتون درست عمل میکنن و چه بخش هایی به کسب و کارتون ضربه میزنن.
هرچی داده های بیشتری از بخش های مختلف کسب و کارتون داشته باشید، میتونید اصلاحات و بررسی های بهتر و دقیق تری رو اعمال کنید.
مهم تر از همه چه بهتر که داده های مختلف کسب و کارتون رو در یک نرم افزار بصورت یکپارچه داشته باشید تا بشه تمام جنبه های کسب و کار رو باهاش بررسی کرد و ارتباطشون رو با همدیگه درک کرد.
از اونجا که صاحبان رستوران ها نیاز دارن تحلیل و عملکرد کسب و کارشونو بدون دانش زیاد از حسابداری بررسی کنن دو راه براشون وجود داره: یک حسابدار استخدام کنن تا داده ها رو جمع آوری و تحلیل کنه و یا از یک نرم افزار مدیریت رستوران استفاده کنن.
یک نرم افزار خوب باید:
- کاهش اشتباهات در موجودی انبار ها
- انطباق با قوانین مالیاتی کشور
- مشخص کردن میزان دسترسی کارکنان به بخش های مختلف نرم افزار
- مدیریت و ثبت هزینه های اضافی و متفرقه
- گزارش های متنوع و ساده برای بررسی بخش های مختلف کسب و کار
- محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان
- سنجش درآمد بر اساس میز و صندلی برای اصلاح چینش میز و صندلی ها
- کاهش مشکلات پرداخت های نقدی با سنجش میزان سرمایه نقدی
- مدیریت چندین صندوق پول، انبار و شعبه
- سیستم پیشنهاد هوشمند به مشتری برای گارسون
برای این بخش بدلیل وجود مدیریت میز ها و سیستم پیشنهاد هوشمند به گارسون لبینو و ماپرا گزینه های بهتری هستن، اما نرم افزار های دیگه هم در بقیه بخش ها عملکرد مناسبی دارن.
قابلیت مقیاسپذیری و پشتیبانی فنی
یکی از مهم ترین مواردی که باید برای انتخاب نرم افزار رستوران مناسب در نظر بگیریم، سیاست ها و زیرساخت هایی هستن که برای زمان گسترش یا تغییر در کسب و کارتون بهشون نیاز دارید.
زمان تغییر هزینه های پنهانی وجود دارن که اگه اونا رو در نظر نگیریم باعث میشه هزینه های سنگینی رو به دوش بکشیم.
یکی از اون موارد آموزش کارکنان جدیده. اگه نرم افزاری رو که انتخاب میکنیم پیچیده باشه، آموزش کارکنان هم زمان زیادی رو از شما میگیره و هم باعث میشه برای آموزش اونا هزینه های اضافه تری رو پرداخت کنید.
مواردی رو که برای انتخاب یک نرم افزار خوب در این مورد باید در نظر بگیرید شامل:
- سیاست پشتیبانی فعال نبود هزینه های پنهان مانند هزینه های تمدید و پشتیبانی، آموزش مجدد
- بروزرسانی های پیوسته و همگام سازی درست با امور مالیاتی کشور
- استفاده بصورت آفلاین در نرم افزار های آنلاین در صورت نیاز
- کاربری ساده برای کاهش هزینه آموزش
- استفاده از تکنولوژی های بروز مانند هوش مصنوعی برای پیشنهادات برای موجودی و فروش و سیستم نمایش آشپزخانه
- یکپارچگی با بخش های مختلف کسب و کار
- تحمل حجم بالای تراکنش در ساعات شلوغ
- حفظ و امنیت داده های کسب و کار
- مدیریت چندین شعبه
برای این بخش نرم افزار های ماپرا، پارمیس و لبینو قابلیت هایی برای مقیاس پذیری کسب و کارتون بهتون ارائه میدن.
آخرش چیشد؟ تو میگی چه نرم افزاری رو بخریم؟
من نمیتونم دقیقا به شما بگم چه نرم افزاری رو بخرید، چون هیچ کسی بهتر از خودتون نیاز های کسب و کارتونو نمیتونه شناسایی کنه.
تنها کمکی که از دستم بر میاد اینه که از بین 18 نرم افزار حسابداری که استفاده میشن بیام و اونایی که امکانات بیشتری رو نسبت به بقیه برای یک رستوران ارائه میدن رو بیام با مقایسه بهتون معرفی کنم.
من سعی کردم بخش های مهم نیاز های یک رستوران رو بررسی کنم تا متوجه بشم چه نرم افزار هایی میتونه براتون مفید باشه.
امیدوارم این مطلب به دردتون خورده باشه.